ranskalainen sipulikeitto lämmittää talvisena päivänä



Jos jokin keitto on talvinen, niin sen oltava tuhti ja lämmittävä sipulikeitto. Keitto, jota valmistetaan pitkään ja hartaasti, perinteinen ranskalainen sipulikeitto, jonka kruunaa juustolla uunissa gratinoitu leipäviipale. Keittoon kuuluu odottamisen lisäksi oikeastaan vain yksi ikävä ja työläs vaihe: sipulien pilkkominen. Kullakin tapansa sipulien pilkkomiseen (minä suosin kokkailuissani tarvittaessa kätevää sipulinpilkkojaa, joka kävelee kahdella jalalla, mutta muuten otan mielelläni vastuun koko hommasta hämmentämisineen, maustamisineen, esillepanoihin jne...)

Sipulikeittoa voi tehdä monella tapaa. Siinä voi oikoa mutkat täysin suoriksi. Tässä niin ei tehdä. Mitä tulee sipulien pehmenemiseen ja makuun, niin sipulien ollessa niin suuressa roolissa, suosittelisin panostamaan siihen. Nämä sipulit karamellisoidaan noin 30 minuuttia, ennen kuin lisätään vesi ja muut. Ohjetta mukailen Soppa365-löytyneestä ohjeesta esimerkiksi korvatessani lihaliemen kasvisliemellä ja lisäämällä hiukan enempi sokeria! Keittoa tulee 3 - 4 annosta.

Varaa kärsivällisyyden lisäksi tarpeeksi iso (mielellään leveä) kattila  sekä seuraavat ainekset:

800 g sipulia
3 valkosipulinkynttä
25 g voita/kasvisrasvaa
2 tl sokeria
8 dl kasvislientä 
1,5 dl valkoviiniä 
muutama timjaminoksa
suolaa oman maun mukaan 
rouhaus mustapippuria

sekä keiton päälle leipäviipale per annos ja jotain maukasta ja voimakasta (vegaanista) juustoa esim. Cheddaria


Aloita suikaloimalla sipulit ja pilkkomalla valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit voissa laakeassa kattilassa 5 minuuttia. Lisää sitten sokeri. Jatka kuullottamista keskilämmöllä vähintään 30 minuuttia (itse kuullotin noin 45 minuuttia) välillä sekoitellen. Sipuli karamellisoituu pehmeäksi ja hieman ruskeaksi. Älä kuitenkaan polta sipulia!

Lisää kasvisliemi, valkoviini, timjaminoksat, suola ja mustapippuri. Anna keiton hautua keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Viipaloi odotellessa hyvä maalaisleipä/paahtoleipä ja ripottele päälle juustoraastetta. Paahda hetki 225-asteissa uunissa. Voit lopuksi lisätä hetkeksi grillivastuksen nopeuttaaksesi valmistumista. Ota pois uunista kun juusto on saanut hieman väriä ja leipä rapeutunut.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Kauho keittoa annoskulhoon ja lisää päälle gratinoitu leipä sekä koristeeksi timjamia.

Bon Appétit!

(Sopii hyvin niin ulkoilun jälkeiseen hetkeen sunnuntai-iltapäivänä, arkeen kuin viikonlopun illalliselle)

P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit