Sipulipiiras (kullankeltaisella gluteenittomalla pohjalla)



Päätin valmistaa sipulipiiraan kaapissa olleista aineksista. Jopa kikhernejauhoja oli jäänyt kaappiin sopivasti. Päätin valmistaa voista ja kikhernejauhoista piiraan. Näin saadaan loistavasti valmistettua pohja ilman kananmunaa sekä gluteenittomana! Koko piiras on siis gluteeniton, kun pääasiassahan sipulipiiraan täytekin on sipulia.

Kikhernejauhoista tulee aivan loistavan värinen kullankeltainen ja pehmeä pohja. Kun aiemmin valmistin maissijauhoista suositun pohjan jouduin lisäämään kananmunan, mutta tässä ei tule sille tarvetta. En myöskään lisännyt täytteeseen. Juusto ja ranskankerma sitoivat ainekset yhteen. Ja jos miettii proteiinipitoisuutta, niin näissä jauhoissa on proteiiniakin. On ne ihmeelliset!



Oletko kokeillut kikhernejauhoja leivontaan? Jauhot ovat neutraalin makuiset sekä kaiken päälle gluteenittomat ja proteiinia sisältävät. Lisäksi jauhoissa on taikaominaisuus - pitävät taikinan kasassa kananmunan sijaan. Värikin on piristävämpi mitä tavallisissa vehnäjauhoissa. Jauhoja saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, vegekaupoista, Ruohonjuuresta ja mitä todennäköisimmin lähes kaikista etnisistä ruokakaupoista.



RESEPTI 

Aloita valmistamalla pohja. Anna voin sulaa huoneenlämmössä tovi. Sekoita ainekset keskenäään kiinteäksi pehmeäksi palloksi. Laita sitten kelmua ympärille ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kuori ja pilko sipulit ohuiksi viipaleiksi. Paista pannulla voissa ja sokerissa keskilämmöllä. Älä käristä sipuleita vaan anna niiden pehmetä ja karamellisoitua rauhassa vähintään 20 minuutin verran.

Painele piiraspohja leivinpaperilla päällystetylle ja öljyllä voidellulle pienehkölle (noin 20 cm) irtopohjavuoalle. Mikäli haluat isommat reunat, niin sitten taikinasta ei tule kovin korkeita reunoja. Voit toki valmistaa taikinan myös tavalliseen piirasvuokaan.

Sekoita valmiiden sipuleiden joukkoon purkillinen ranskankermaa, hieman juustoraastetta (esimerkiksi grana padanoa ja mozzarellaa), rouhaus suolaa ja pippuria. Levitä tasaisesti piiraspohjalle. Ja ripottele vielä hieman pinnalle juustoraastetta.

Paista piiras 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä hetki paistamisen jälkeen.

Nauti tuoreen yrtin ja raikkaan salaatin kera.

pohja

4 dl kikhernejauhoja (gram-jauhoja)
120 g voita
1 dl vettä
1/2 rkl suolaa

täyte

500 g sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl sokeria
juustoraastetta maun murkaan
purkillinen (150 g) ranskankermaa
ripaus suolaa ja pippuria

pinnalle paistamisen jälkeen

tuoretta yrttiä kuten basilikaa, timjamia, oreganoa tai persiljaa

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)