Kreikkalainen salaatti sopii kesäpäiviin ja -iltoihin



Sen lisäksi että kreikkalainen salaatti on yksi simppeleimmistä salaateista ja ruokalajeista, on se ainakin lähestulkoon kuin ekoteko. Ekotekoon kuuluu syödä kausiruokaa eli sesongin mukaisia aineksia läheltä. Satokausikalenteri, mikä löytyy omankin jääkaapin ovesta, on yksi tapa saada vinkkejä kausituotteista niin kotimaisten kuin ulkomaisten ruokien osalta. Tällä hetkellä sesongissa on, sanomattakin selvää, kotimaiset vihannekset kuten tomaatti, kurkku, salaatti ja sipuliakin saa nipuittain. Salaatinlehtiä lukuunottamatta tämä kreikkalainen salaatti pitääkin sisällään kaikkia noita. Minäkin olen nyt oppinut, että niin sanottu aito kreikkalainen salaatti, Horiatiki, ei pidä sisällään salaatinlehtiä! Eikä niitä tässä kaivatakaan. Mikään ei ole kuitenkaan kiellettyä sen suhteen mitä itselleen haluaa kokata. Tai ainakin lähes tulkoon ei ole kiellettyä....

Salaatinlehtiä ei kuitenkaan oikeastaan tarvita ja ihan totta ne helposti voisivatkin nahistua oliiviöljyn joukossa. Jollei sitten laita niitä salaattipediksi ja sekoita muita aineksia kulhossa keskenään. Oliiviöljyhän on tosiaan yksi ehdottomista raaka-aineista.



Kaksi runsasta salaattiannosta

2-3 pientä punasipulia pieninä suikaleina
puolikas kurkku kuutioina (tai muutama kotimainen avomaankurkku)
2 tomaattia lohkoina (1 per syöjä)
puolikas paketillinen fetajuustoa murustettuna/isona viipaleena päälle aseteltuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kivettömiä oliiveja viipaloituna (tai halutessaan kokonaisina)
(kuivattua yrttiä esimerkiksi Herbs de Provence)


Näin yksinkertaisilla raaka-aineilla saa tosiaan aikaan kelvot ja runsaat salaatit. Fetajuusto takaa kyllä täyttävyyden, vaikka muuta ensin epäilisi (Varsinkin jos rinnalla on vielä jotain hyvää tuoretta leipää.) Toisaalta eihän sitä varsinkaan kuumina kesäpäivinä jaksa juuri välttämättä syödäkään. Tai kokata. Siitäkin tämä on hyvä, että uunia tai liettä ei tarvita. Salaatti on myös helppo ottaa mukaan vaikka evääksi.

Itse muuten kasasin salaatit suoraan lautaselle pyöräytettyäni kulhossa sipulit ja kurkut. Extrana laitoin päälle vielä hieman auringonkuivattua tomaattia suikaleina, pistaasipähkinää ja tuoretta minttua. Lautasille suoraan laitettuna annoksista saa kieltämättä halutessaan vaikka kuinka näyttävät. Maistuisiko sinulle kreikkalainen salaatti?


P.S Soupz löytyy myös Instagramista @soupzblogi. :) 

Kommentit