Vegaaninen tofu panang curry

Tofu panang curryyn ja panang curryyn ylipäätänsä tutustuin ensimmäistä kertaa yliopiston Juveneksen kasvisruokalassa. Tykkäsin jo ensi haarukallisesta tästä thaimaalaisesta ruokalajista ja vaikka ehkä ensimmäinen annos olikin kaikkein paras, niin pistän kyllä tämän ruuan parhaiden joukkoon mitä missään ruokalassa olen koskaan syönyt. Ensiksi yllätti ja miellytti makujen tasapainoisuus ja täyteläisyys sekä tekstuuri. Kookoskerman makeus ja täyteläisyys, lievä tulisuus, maukkaat vihannekset ja rouskuvat pähkinät toimivat hurjan hyvänä kombinaationa jasmiiniriisille. Välillä muistaakseni tarjolla oli muuta riisiä, minkä kyllä tiedostin olevan vähän epäsopivaa. Kyllä tahmea jasmiiniriisi on se kaikkein sopivin riisi tälle kastikkeelle. Kesällä maistoin Sideways-festareilla panang currya jackfruitista ja se vahvisti viimein, että rakastan tätä ruokalajia. Kyseinen ruoka festareilla oli vieläkin maistuvampi mitä ruokalassa, tykästyin myös jackfruitiin eli jakkihedelmään. Pitäisikin muistaa kokeilla omassakin keittössä sitä.

Pitkään en valmistanut riisiruokia kotona (kun söin yhteen aikaan lähes joka päivä riisiä ja vaihtuvia kastikkeita siis yliopiston ruokalassa), mutta nyt olen taas viitsinyt varsinkin syksyn tullen laittaa.

Jos kaipaat ohjetta, jossa kastikkeessa on oikeasti makua ja hieman takapotkua, sekä että se on kasvisperäinen tai vegaaninen, niin tässäpä se olisi. Sen suurempia seikkailuja kauppojen hyllyille ei tarvitse, mutta kaikkein varmimmin panang curry-tahnaa saa etnisistä kaupoista kuten East Asia Marketista. Isoimmista ruokakaupoistakin ilmeisesti saa tätä tahnaa, mutta oikein ehtaa ja mausteisinta saa kaikkein varmimmin tosiaan etnisistä kaupoista. Panang curryn sisällöissä voi olla pieniä eroja ja voi olla, että aivan kaikki eivät ole vegaanisia eli tarkista sisältö mikäli haluat varmistua sen olevan täysin vegaaninen. Ohjeissa on variaatioita, joissain tosiaan käytetään lihaa ja kalakastiketta, myös vihanneksissa voi varioida makunsa mukaan (vihreät pensaspavut, sokeriherneet, paprika, parsakaali, porkkana jne.). Itse katsoin vielä tutor-videona suomalaistuneen thaimaalaisnaisen kokkaamana tätä kastiketta ja sain paljon hyviä vinkkejä omaan versiooni. Kastiketta varten etnisestä kaupasta lähti myös pussillinen pakastettuja kokonaisia chilejä (tulisuutta saattoi vain arvella) sekä pakastettuja limenlehtiä. Samoin paketillinen tofua lähti kaupasta mukaan. En muista tofun merkkiä, mutta olen kyllä tykännyt. Limenlehtiin tutustuin ensimmäistä kertaa ja olipa kyllä miellyttävä tuttavuus. Nämä tuoreina pakastetut limenlehdet tuoksuivat huumaavilta (videollakin ihasteltiin, joten perässä koin saman elämyksen) ja makukin oli miellyttävä. En vielä tiedä mihin muuhun ne sopisivat hyvin, mutta panang curryyn nyt ainakin sopivat täydellisesti.

Alla resepti.


 tofu panang curry / 3 - 4 annosta


paketillinen tai puolikas tavallista maustamatonta tofua (noin 400 grammaa)
punainen suippopaprika
1-2 porkkanaa
pieni parsakaali
1-2 sipulia
1-2 lehtisellerin vartta
tuore punainen chili
1-2 rkl (ruoko)sokeria
6-8 limenlehtiä
400 - 500 g kookosmaitoa
2 - 3 rkl panang curry -tahna
cashew-pähkinöitä
ruokaöljyä paistamiseen 

jasmiiniriisiä syöjämäärän mukaan


  • Käsittele vihannekset: Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi. Suikaloi lehtisellerin varret ohuiksi tikuiksi. Suikaloi tai viipaloi suippopaprika (tai tavallinen paprika) ohuiksi suikaleiksi. Poista parsakaalista kanta ja paloittele pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tuore chili. Suikaloi limenlehdet (limenlehdistä lopussa).

  • Kuivattele halutessasi tofupalaa hieman talouspaperilla. Kuutioi tofu melko pieniksi paloiksi. 400 g jonka itse käytin oli todella paljon tofua tähän kastikkeeseen, joten sanoisin että pienempikin määrä riittää hyvin.

  • Kuumenna kattila tai iso paistinpannu, lisää öljyä ja panang-tahnaa. Paista hetki. 

  • Kaada joukkoon hieman kookosmaitoa sekä haluamasi määrä tofukuutioita.

  • Lisää hetken päästä ensimmäisenä porkkanat ja muut vihannekset, jotka kypsyvät hitaammin. Itse käytin porkkanoiden lisäksi tosiaan suippopaprikaa ja parsakaalia. Kasvikset saavat jäädä hieman napakoiksi, joten ei niitä kauaa tarvitse kypsentää. Halutessasi voit esimerkiksi höyryttää parsakaalinnuput, mutta kyllä ne kypsyvät tässä ilmankin esikäsittelyjä.

  • Lisää joukkoon mausteeksi sokeria makusi mukaan, tuoretta chiliä ja limenlehtisuikaleita *). Joissain ohjeissa ei ole pähkinöitä ollenkaan, mutta mielestäni murskatut maapähkinät tai cashew-pähkinät sopivat kastikkeeseen erinomaisesti. Jos et ole varma pähkinöistä, niin laita ne erikseen kulhoon ja lisää annoksen päälle myöhemmin. Tärkeää varsinkin jos syöjien joukossa on pähkinäallergikoita tai pähkinöitä dissaavia.

*) limenlehtisuikaleita ei tarvita paljoa, jotta ne toisivat kastikkeeseen makua. Ohjeen mukainen määrä on ihan hyvä eli 6-8 kpl. Lehdistä revitään lehtiruodit. Sitten pinotaan päällekkäin ja näin suikalointi terävällä veitsellä on sujuvampaa. Jätä halutessasi suikaleita hieman koristeeksi annoksen päälle.



Nauti heti jasmiiniriisin kera! Riisinkeitin on muuten tosi hyvä nimenomaan jasmiiniriisin valmistamiseen.



P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit