Vegejauhiskeitto ja lihankorvikkeista




Jauhelihakeitto on tietysti klassikkojen klassikko. Se tuo mieleen lapsuuden, kun pöydän muovitablettien päälle aseteltiin keittolautaset ja kauhottiin keittoa kattilasta. Tämä näky saattoi olla tyypillinen 80- ja 90-luvun kodeissa.

2020-luvulla jauhelihaa kuluu yhä kotitalouksissa, mutta yhä useimmissa jauhelihan ja lihatuotteet on korvanneet kasvisproteiinit. On onnekasta olla tänä päivänä kasvissyöjä! Noin 10 vuotta sitten tarjontana oli lähinnä soijarouhe ja tofu. Nyt uusia innovaatioita tulee jatkuvasti. Tällä kertaa Saksasta. Lidlissä myytävä uutuus Next level -vegejauhis, jonka raaka-aineet ovat eurooppalaisia, löysi tiensä minunkin jääkaappiin. Olin aiemmin maistanut Hälsans Kökin pakasteena myytävää kasvisjauhista. Tuote oli ok, mutta haju ja jälkimaku eivät olleet parhaimmasta päästä. Mietin jatkomahdollisuutta, mutta onneksi tarjolle tuli tämä uutuus, johon uskoin. Hälsans Kökistä tein vasta hiljattain pyöryköitä (tai pihvejä), joten halusin kokeilla jotain muuta ensimmäisellä kerralla. Mietin kuitenkin mitä tehdä ja mikä muu on sellainen johon voisin kaivata jauhelihan tyyppistä vegeproteiinia. Mieleen iski: jauhelihakeitto! Eli siis vegejauhiskeitto! Keitossa vegejauhis pääsisi kunnolla tositoimiin ja pääsisin kiinni parhaiten sen rakenteeseen ja makuun.

 "Kasvis kasviksena. Olisin pettynyt, jos hyvä kasvisruoka näyttää lihalta." 


Vegejauhis on samankaltaisessa paketissa kuin tavallinen jauheliha aivan pohjapaperia myöten. Värikin muistuttaa jauhelihasta. En voi varsinaisesti sietää oikeaa jauhelihaa, mutta kun tiedän tämän olevan 100 % kasvistuote, en kaihda katsomista ja käsittelyä. Joskus ajat sitten käytin jauhelihaa, eikä siinä ollut mitään muuta vikaa kuin että se oli teollista lihaa. Ei ulkonäössä, eikä koostumuksessa, ei maussa ollut mitään vikaa.


"Miksi kasvisruuan pitää näyttää liharuualta?"


Ihmiset monesti kysyvät miksi tehdään lihankaltaisia tuotteita. Itse en näe siinä mitään ongelmaa, vaikka oikea liha ei aiheutakaan kuolan valumista suupieliltä. Olen kuitenkin joskus syönyt lihaa ja juurikin esimerkiksi 10 vuotta sitten kaipasin todella paljon sen kaltaisia tuotteita kasvisten rinnalle. Kun pelkkiä kasviksia kasvissyöjäkään ei halua useimmiten syödä. Vegeproteiinit voivat myös tavoittaa lihansyöjiä. Eli ehdottomuus ei taaskaan ole valttikortti, vaan voi syödä lihaa vaikka kuutena päivänä viikossa ja kerran viikossa käyttää vegeproteiineja. Mutta tämäkään ei ole pakollista, vaan ihmiset voivat syödä vain pelkkää lihaa ilman vastaavia tuotteita aina. Uskon, että esimerkiksi isäni ei ole maistanutkaan vegeproteiineja, eikä ehkä haluakaan. Toiset haluavat välttää viimeiseen asti kokeiluakin, siitäkin huolimatta, että oikea lihakaan ei maistu yhtään miltään ennen kuin sen maustaa.


"Kyllä ihminen on luotu syömään lihaa. Eli pihviä naamaan vaan. Salaatit erikseen lisukkeina."

"Rakastan lihaa. kierrän kaukaa ton."


Mutta on niitä toisenlaisiakin mielipiteitä, joissa vegeruokien kokeilu ei ole uhka lihansyönnille:

"Täytyypä koittaa, vaik lihan ystävä olenkin. Ainakin tietää sit mistä on kyse." 
 

Ihmiset myös monesti kertovat, että nämä tuotteet on teollisia ja täynnä vaikka mitä. Mutta niinpä on myös liha jollei sitä itse kevyesti teurasta suoraan pöytään. Itse en ole luonnollisesti teurastaja mutta en myöskään ole erityisen omavarainen hippi, jonka kaikki ruoka tulee suoraan omilta pelloilta ja metsistä. Niitä ei edes ole. Onneksi nykyään on oma piha, joten tarkoitus on yrittää kasvattaa jotain vihanneksia, vaikka sen saksalaisen vegejauhiksen rinnalle.


"Jätän väliin. En ymmärrä miksi maksaa ulkomaisesta tuotteesta, koska suomalaista tuotantoakin on."
 

Uusista tuotteista helposti kritisoidaan myös tuotteen alkuperämaata tai valmistajaa. Tämä tuote on Saksasta. Mutta kuinka usein käytämme vain ja ainoastaan Suomesta peräisin olevia tuotteita? Itse pyrin ja tykkään käyttää suomalaisia tuotteita mahdollisimman usein. Esimerkiksi kuvan kaikki vihannekset ovat suomalaisia, ainakin perunat ovat myös ihan lähituotteita. Kultainen keskitie on hyvä löytää. Kokkailuihini kuuluvat myös suomalaiset nyhtökaura ja härkis/beanit sekä härkäpapurouhe ja monet suomalaiset vegeproteiinit. En koe kuitenkaan ehdottomuutta, maailma on joka tapauksessa globaali ja tekomme ja hiilijalanjälkemme näkyvät kuluttaessa auton renkaita tai lentoyhtiön palveluja kaukomaille (toivottavasti kuitenkin vähenevissä määrin).

Suurin pointtini lienee, että ihminen voi pyrkiä vastuullisiin tekoihin esimerkiksi unohtaessaan yksityisautoilun ja syöden enemmän lähellä tuotettuja, erityisesti kotimaisia vihanneksia. Ennakkoluulottomasti voi kuitenkin ainakin kokeilla uutuuksia, jotka eivät täyttäisikään kaikkia kriteereitä, siinä missä välillä astuu autonkin kyytiin tai lentää ulkomaille tai vaihtoehtoisesti kokeilee yhtä autotonta päivää viikossa. Itse tykkäsin Lidlin saksalaisesta Next Level -vegejauhiksesta ja tulen varmasti käyttämään sitä muiden vegetuotteiden rinnalla. Kullakin vegeproteiinilla on omat käyttötarkoituksensa ja vaihtelu virkistää. On tosiaan aivan mahtavaa olla tänä päivänä kasvissyöjä (syön kyllä välillä kalaa, mutta vähemmän) kun voi tehdä lapsuuden lempiruuista toimivia versioita ilman lihaa.

Oletko sinä jo kokeillut vegejauhista? Mikä on suosikki vegeproteiinisi?


Alla vegejauhiskeiton resepti. Se on helppo kuin mikä ja valmista keittoa tulee ohjeen määrällä noin 2 litraa. Kaikkea oli sopivassa suhteessa, varsinkin vegejauhista oli aivan riittävästi. Mietinkin, että vihannesten määrää voi halutessaan myös tuplata tai lisätä kutakin vaikka yhden vihanneksen verran ja saada keittoa vielä enemmän. Mutta nyt tämä on kirjaimellisesti vegejauhiskeitto, jossa jauhiksesta ei ole pulaa. Onkin tärkeää huomata, että vegejauhis ei kutistu pannulla kuten jauheliha, joten 275 gramman paketti vegejauhista vastaa noin 400 grammaa jauhelihaa.



2 litran keitto (noin 4 annosta)

1 paketillinen Next Level -jauhista 
3 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulia
2 varsi-/lehtiselleriä
noin litra vettä
1 liemikuutio
öljyä paistamiseen
+
noin 1 tl suolaa
(kokonaisia pippureita) 
(tuoretta yrttiä kuten meiramia)

Pilko sipulit ja valkosipulit.

Kuullota öljyssä kattilan pohjalla.

Lisää vegejauhis ja ruskista paketin ohjeen mukaan 6-8 minuuttia.

Lisää sitten pieniksi kuutioiksi pilkotut kasvikset, selleriä lukuunottamatta sekä vettä sen verran kuin haluat. Itse lisäsin litran, ja keitto oli edelleen aika tuhti. Lisää kansi kattilan päälle ja kiehauta. Kiehahtamisen jälkeen lisää kasvisliemikuutio sekä sellerit.

Anna porista vielä liedellä, kunnes kaikki vihannekset ovat pehmenneet. Lisää mausteita makusi mukaan. Itse lisäsin kokonaisia rose- ja mustapippureita (ehkä hieman liikaakin, köh) sekä reilun teelusikallisen suolaa.



Valmis keitto kannattaa nauttia höyrävän kuumana. Päälle sopii vielä tuoreet yrtit kuten meirami, persilja tai timjami. Ostin vaihteeksi meiramia, joka sopisi liharuokiin ja keittoihin etiketinkin mukaan. Meiramissa on kyllä aivan ihana tuoksu ja maku!

Keitto säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Ja monesti makuhan vain syvenee...



Sitaatit: Lidl Suomi @ Facebook


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit