hurjan herkullinen selleririsotto



Hyväntuoksuinen ja -makuinen varsiselleri (tuntee myös nimen lehtiselleri) on minulle noin vuoden vanha tuttavuus, jonka olisin suonut kohtaavani jo vuosia aiemmin. Se toimii erityisen hyvin esimerkiksi tomaattipohjaisessa ruoassa. Katso esimerkiksi herkullisen ja suositun vegaanisen harira-keiton resepti, joka löytyy täältä.

Halusin kuitenkin nostaa sellerin jalustalle, onhan se itsessään niin aromaattinen vihannes ja tässä risotossa se todellakin pääsee oikeuksiin. Ja mitä tulee risoton valmistamiseen, niin siinä on kyllä melko helppotekoinen gourmet-ruoka. Tekemistä on siis turha jännittää. Toki siinä on muutama työvaihe ja voi olla eduksi, jos on kaksi valmistajaa. Mutta yksinkin se luonnistuu ihan hyvin kunhan tekee esivalmistelut huolella, eli mittailee, raastaa ja pilkkoo aineksia ennen kuin ryhtyy keittämään. On nimittäin pari kriittistä vaihetta. Risottoa ei tarvitse aivan koko ajan hämmentää, mutta kuitenkin on hyvä pysytellä kattilan äärellä melkein koko ajan lisäten vettä vähitellen. Ja varsinkin aluksi kannattaa pitää huoli, että riisi ei jämähdä kattilan pohjaan.

Alla resepti.


Selleririsotto 2 - 3 nälkäiselle syöjälle



2-3 sellerin vartta
3 dl risottoriisiä (arborio/carnoli)
2 sipulia
7-9 dl kasvislientä
(1-2 dl valkoviiniä)
sitruuna (tai puolikas)
1 - 1,5 dl grana padano-juustoa



Leikkaa sellerinvarsista huonot päät pois ja pilko pieniksi paloiksi. Paistele muutamia minuutteja voissa ja jätä syrjään.

Valmista pienessä kattilassa liemi. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio(t) tai -fondi.

Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa. Älä ruskista!

Huuhtele risottoriisi kylmällä vedellä tiheässä siivilässä ja lisää kattilaan. Voit lisätä tässä vaiheessa vielä nokareen voita ja valkoviiniä. Nyt tämän jälkeen seuraa se miten risotto oikeaoppisesti tehdään:

Lisää kuumaa kasvislientä kattilaan vähän kerrallaan. Pieni kauhallinen tai desilitra on sopiva määrä. Sekoittele varsinkin aluksi kunnolla, jotta riisi ei tartu kattilan pohjaan. Jokaisen liemimitallisen lisäämisen jälkeen anna sen imeytyä riisiin hetken aikaa aina välillä sekoittaen. Tämä toistuu siihen asti kunnes riisi on sopivan al dente eli napakka. Koostumuksen suhteen on makueroja. Itse tykkään, että risotto on löysempää kuin kiinteää. En kuitenkaan lisää joka kerralla koko kattilallista lientä. Suurin piirtein kuitenkin 7-8 dl lientä kolmea desiä riisin määrää kohti on hyvä. Varmuudeksi kannattaa aina keitellä vaikka litra, jos tykkääkin vielä löysemmästä. Pääasia, että riisi on kuitenkin sopivan kypsä. Tämän jälkeen lientä voi lisäillä oman maun mukaan.

Sekoita ihan loppuvaiheessa joukkoon raastettu grana padano ja sitruunan mehu. Maista lopuksi, että suolaa on tarpeeksi. Sekoita vielä joukkoon sellerin varret ja voit jättää myös vähän annoksen päälle. Koristele persiljalla. Nauti välittömästi! Risotto on aina parhaimmillaan heti eikä sitä ole syytä jemmata seuraavaan päivään (koostumus kärsii).

Kivoja kokkailuja!


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit